Для перегляду Флеш-елементів, скачайте будь-ласка флеш плеєр!
Для перегляду Флеш-елементів, скачайте будь-ласка флеш плеєр!
Для перегляду Флеш-елементів, скачайте будь-ласка флеш плеєр!

Архів новин

Реклама

"НАШЕ ВЕСІЛЛЯ" > Категорії > Сукні > ОКСАНА МУХА: «Мої двері завжди відчинені для тих людей, які хочуть вдягатися у нас…»

ОКСАНА МУХА: «Мої двері завжди відчинені для тих людей, які хочуть вдягатися у нас…»

Ім’я Оксани Мухи відоме кожному поціновувачу весільної та вечірньої моди не лише в Україні. Адже вона всесвітньо відомий дизайнер, який успішно працює на європейському та азійському ринку вже понад десяток років. Сотні сторінок інтернет-видань рясніють фото моделями її суконь та інформацією про дефіле її нової колекції 2009 року «Територія мрій». Однак  ніде й словом не мовиться про історію її успіху. Отож, ми вирішили відкрити завісу таємничості довкола бренду Oksana Mukha та її творця.

Як розпочалася Ваша дизайнерська освіта?

Після закінчення школи ми з батьками декілька разів обговорювали Академію мистецтв (тоді Львівський державний інститут прикладного та декоративного мистецтва) як можливе місце мого подальшого навчання. Проте вагалися через великий конкурс і рівень моєї підготовки. Моя подруга, яка тепер мешкає в США, коли побачила мої роботи, відразу сказала: «Оксано, тобі потрібно вступати до академії, жодні технікуми не для тебе». За ці слова я їй досі вдячна. Отож, я вступила з першого разу і навіть отримувала стипендію.

Кому належала ідея створення власного весільного бізнесу?

Чесно кажучи, надихнув мене мій чоловік. Був 1990 рік… Ми започаткували вид послуг – робота з весільною сукнею та надання прокату. Попит на це був, адже дівчата завжди хочуть бути прекрасними на своєму весіллі. Тоді сукні привозили з-за кордону, купували на різноманітних базарах. Ця ніша була практично не заповненою. Ми вивчили тему і зрозуміли, що пропозиція не має жодного фабричного рівня. Розпочинали свою справу із салону-прокату на вул. Я. Мудрого. Приходили на роботу о 10-й ранку, і щоразу нас уже чекала черга з майбутніх наречених, які бажали приміряти наші моделі. Це справді показник гарної роботи. Спочатку у нас було 30 суконь, тому кожний весільний тиждень були зайняті всі.

Навіть тоді у нас вже були дуже вдячні клієнти. Після весілля вони повертали сукню і завжди проносили тістечка та солодощі. Іноді доводилося турбуватися за фігуру. Проте неможливо було відмовити людям, які в такий спосіб намагалися передати частинку своєї радості нам.

Як Ваше виробництво розвинулося до рівня світового бренду Oksana Mukha?

1994 року започаткували виробництво – пошиття весільний суконь. Працювати стало набагато цікавіше. У 1996 році ми брали участь у міжнародній програмі «Tasis». Ми зробили запит до цієї програми, щоб вивчити весільну індустрію та обмінятися досвідом із закордонними майстрами весільного одягу. Адже індустрію можна зробити лише тоді, коли ти побував десь за кордоном і побачив, як налагоджено виробництво у них. А без протекторату потрапити до закордонної компанії просто неможливо. За допомогою цієї програми ми обрали для себе голландського експерта, який приїхав до нас. Відтак десять днів відбулося активне спілкування та вивчення досвіду. Цей фахівець дав нам багато порад для розвитку нашого бізнесу. Того ж року на запрошення програми «Tasis» ми поїхали до Голландії та відвідали аналогічне виробництво весільних суконь. Цей досвід неможливо було здобути тут у нас, в Україні. Нам дали відповідь на всі запитання, які нас цікавили. Згодом у Львові ходили чутки, що нам надавали фінансову допомогу. Проте йшлося лише про досвід та обмін інформацією. Ми з новою силою взялися до своєї праці. Треба було навчатися економіки та юриспруденції. Адже коли ти маєш свою справу, то мусиш розумітися на багатьох нюансах.

Як Ви вважаєте, в якійсь іншій країні Вам було б легше розвинути свій бізнес?

Ні, однозначно. Дуже рада, що живу в Україні, незважаючи на всі ці «незрозумілі речі», які в нас тут відбуваються в політиці та економіці. Коли на міжнародних дефіле оголошують ім’я дизайнера і країну, то ти гордий, що народився саме там. Шкода, що нас мучать поганою роботою банків, бомбують кризою, а наш народ і далі терпить.

Будь-де за кордоном за кожну юридичну консультацію чи економічний прогноз варто було б викласти чималу суму. У нас натомість можна звернутися за допомогою до колег і вони підкажуть тобі, як діяти у кожному конкретному випадку. Завдяки спільним старанням команди 12 років назад й народився бренд Oksana Mukha. Вважаю, що це є досягненням нашої країни.

Як відбувався Ваш вихід на європейський ринок?

Цьому сприяла наша участь у  виставці в Росії. Коли ми порівняли свої моделі з тими, які були на виставці в Москві, то зрозуміли, що вони інші. Зовсім не гіршої якості, чи пошиття, просто абсолютно нові, незвичні речі. Біля нашого стенду зійшлися люди і почали робити фото, боячись навіть поцікавитися, чи це виставкові речі, чи їх теж можна придбати. Відвідувачі просто завмерли від здивування.

Після цієї виставки ми отримали першого партнера, який представляв наш бренд у Росії. Нас настільки добре прийняли, що це було невимовно приємно. Через рік-два на одному з конкурсів ми отримали гран-прі. Це було ще одним свідченням того, що ми сподобалися в Росії.

Чи справдилися Ваші очікування від презентації нової колекції «Територія мрій» у Львові?

Я була здивована такою кількістю зацікавлених осіб, які прагнули бути присутніми на цьому показі. Тому попередньо довелося дати прес-конференцію для преси.

До речі, через тиждень після презентації колекції аналогічна презентація відбулася в Парижі в рамках щорічного показу весільного одягу. Наша фінальна сукня була вибрана єдиною серед усіх брендів світу для виходу у фінал. Це говорить про величезне визнання на рівні нашої держави. Адже на цьому показі були представлені бренди, які працюють на ринку весільної індустрії ще з 1922 року. Мені здавалося, що я маю ще багато чого у них навчитися. Ця перемога стала для мене несподіваною та почесною.

Охарактеризуйте, будь ласка, декількома реченнями весільні тенденції 2009 року.

Цьогоріч у моді  будуть не лише білі сукні, а й срібні, кремові та кольору капучіно. Модно оздоблювати їх оксамитовими смужками, бантами бордового, синього та зеленого кольорів. Щодо фасонів –теж безліч варіацій. Гадаю, кожна наречена матиме змогу перетворитися на казкову фею в день свого одруження.

Недавно Ви відкрили свій бутік у Парижі. Представництва торгової марки Oksana Mukha вже працюють у США, Німеччині, Росії, Бельгії, Польщі, Прибалтиці. В якій країні Ваші сукні мають найбільшу популярність?

У кожній країні вони працюють добре. Творячи свої сукні, ми враховуємо весільні традиції всіх народів, хоча й намагаємося не втратити свого обличчя. Іноді одяг гарно зроблений, якісний, проте він схожий один на одного. Потрібно завжди відрізнятися, щоб бути впізнаваними.

Який критерій є основним для Вас під час створення кожної нової колекції?

Щоразу, створюючи моделі, прагну, щоб вони були особливими, неповторними, подобалися клієнтам. Дуже хочеться, щоб наші дівчата  були в «Кутюрах». Україна має дуже давню та різноманітну культуру. Це моє постійне джерело натхнення. Коли брати для творчості лише позитивні емоції, природу, традиції – виходять неперевершені речі.

Як змінився весільний ринок упродовж останніх років?

Цей ринок постійно насичується. Відомі фірми створили дочірні підприємства й виготовляють по декілька ліній одягу. Я дуже ретельно вивчаю ринок, щоб не повторитися. Іноді роблю ескізи, а потім у журналі бачу аналогічну модель. Розумію, що думка матеріальна, вона приходить не до мене однієї (сміється). Кожен підприємець хоче отримати від своєї праці якийсь прибуток. Хоча саме сьогодні в нашій країні важко про це говорити. Насамперед складно закласти міцний фундамент виробництва. Хоча згодом воно обов’язково буде працювати з віддачею. Хочеться, щоб митне законодавство у нас було кращим.

Не сукня важлива на вас, а важливі ви самі в цій сукні. Ви є первинною.   (врізка)

За якими критеріями Ви обираєте тканину та фурнітуру для своїх суконь?

Коли я починаю працювати з тканинами – це море задоволення, в якому хочеться плавати. На міжнародних виставках просто очі розбігаються від різноманіття пропозицій. Дуже хочеться отримати всі ці речі у нас, щоб мати можливість творити з них моделі. Тому ми замовляємо мереживо з Франції, Італії, тканини з Італії та країн Азії. Деколи тканина сама диктує, що ми маємо з нею зробити.

Ви давно використовували коштовності Swarovski для своїх моделей і лише нещодавно підписали з компанією договір про співпрацю…

Підписання контракту дуже важливе для нашого виробництва. Адже ми перестанемо користуватися послугами посередників. Продукція Swarovski має високу якість і часто розширює свій асортимент. Нові пропозиції надходять настільки швидко, що іноді дивуєшся, як добре налагоджено виробництво. Компанія радо прийняла нашу пропозицію щодо співпраці. Коли їх представники дізналися про наш показ «Території мрій», то відразу поцікавилися, чи були сукні з їхніми кристалами, і попросили надіслати фото.

Якими є майбутні плани щодо розвитку вечірнього одягу Вашої марки?

В останній колекції у нас представлено декілька ліній prêt-a-porte, prêt-a-porte de lux, Кутюр. Найменше моделей зараз на лінії Кутюр, проте в майбутньому ми плануємо розширити цей асортимент, адже він дуже добре продається у Львові. Наші дівчатка та жінки люблять мати гарний вигляд.

У магазині, який ми плануємо відкрити навесні, ми виставлятимемо наші брендові моделі. Презентація цієї крамниці мала відбутися вже давно. Проте будівельники втретє перефарбовують фасад. На жаль, деякі люди у нас звикли робити абияк те, що має бути зроблено блискуче. Мій чоловік дуже прискіпливо ставиться до цього. Тому зараз він особисто стежить за робою в цьому приміщенні.

Ваші вечірні сукні в Україні коштують від 1–15 тис. грн,  весільні –2–20 тис. грн. Чи доводилося зменшувати вартість моделей на прохання клієнта?

Часто до мене приходять педагоги зі своїми доньками. Я чудово розумію статки цього заслуженого прошарку населення. Мої батьки були педагогами, батьки мого чоловіка також. Тому, коли мама-вчитель чи викладач говорить, що доньці до вподоби моя сукня і вона дуже хоче вдягти її на випускний чи на весілля, але є певні матеріальні перешкоди, я завжди йду назустріч. Траплялося, що зверталися дівчатка, в яких немає батьків. Вони жили з бабцею, відповідно теж не могли дозволити собі оплатити вартість наших моделей. Мої двері завжди відчинені для тих людей, які хочуть одягатися в нас. Коли немає змоги заплатити за італійську тканину, можна підібрати іншу, трішки змінити дизайн, вибрати кришталеві прикраси. Головне, щоб у клієнта було непереборне бажання вдягти нашу сукню, а ми вже вкладемо душу в її пошиття.

Чи пригадуєте ви свою першу сукню?

Коли ми випускаємо колекцію, кожна сукня мені рідна, в кожну я вкладаю частинку себе. Кожна модель є знаковою та цінною. Тим паче, коли я знаю, який вигляд у ній матиме конкретна наречена, то мене це дуже тішить. Створення весільної сукні не може бути конвеєром. Адже кожна людина – це індивідуальність. Сукня має бути дуже позитивною, з доброю енергетикою, бо сімейне життя починається саме з неї.

Зараз доволі часто весілля проводять за умов громадянського шлюбу (без вінчання). Як Ви ставитеся до цього?

Я за християнські шлюби в усьому світі. Адже сьогодні світ змінюється до невпізнання. Наприклад, у США дозволили шлюби з двома мамами чи татами. Я цього не вітаю. У моєму розумінні шлюб – це коли двоє людей сходяться навіки.

Дуже добре, коли діти є благословенням. Нехай це буде благословенням усіх батьків. (врізка)

У Вас троє дітей, якого вони віку?

У мене дві доньки та син. Катерині 19 років, вона навчається в Академії мистецтв. Ви могли її бачити на фото наших суконь у ролі моделі. Синові Всеволоду 20 років, він юрист. Найменшій Софійці 6 років. Вона вже пішла до початкової школи. Дуже талановита та мудра, як на свій вік.

Як Ви встигаєте займатися всіма справами бізнесу та вихованням дітей?

Жодна зайнятість не може бути виправданою, коли страждає сім’я. Коли ми розпочинали свою справу, то чоловік (Василь Володимирович Яловий - прим. авт.) наголосив мені, що жінка взагалі не повинна працювати. Дохід в сім’ю має приносити чоловік. Проте зважаючи на мій темперамент, він передбачив, що я не зможу сидіти на місці, мушу реалізувати свій дар, інакше не знайду свого справжнього покликання.

Коли ти зайнятий на роботі і не приділяєш уваги сім’ї, то все це матиме негативний бік, який рано чи пізно покаже себе. Правильні пріоритети в сім’ї та державі дуже важливі. Насамперед має бути Бог, сім’я, а вже далі робота, захоплення… Якщо змінити розміщення цих складників, можна зіпсувати багато речей у своєму житті.

Чи допомагав Вам чоловік у сімейному житті, побутових обов’язках?

Авжеж. У нашій сім’ї так склалося, що ми з чоловіком допомагали один одному, коли діти підростали. Він і зараз допомагає мені, хоча займається своєю справою. Це справді чоловік від Бога, один-єдиний назавжди. Недаремно говорять, що при хорошому чоловікові і жінка почувається впевненою та успішною (сміється).

Чи є у Вас, як матері трьох дітей якісь власні таємниці правильного виховання?

Намагаюся бути відвертою і щирою. Діти зазвичай беруть приклад із батьків. Наскільки вони чесні, духовні, наскільки їхні слова співпадають з діями. Вони неначе губка, яка втягує усе з довкілля. Тут працює принцип – що посієш, те й пожнеш. Я маю щастя отримувати плоди своєї праці від старших дітей. А щодо Соломії, то, гадаю, це взагалі вияв небесної благодаті до мене. Досі мені не траплялося бачити й чути, щоб 6-річна дитина молилася за всіх дітей Всесвіту в яких немає батьків і які іноді не мають чого їсти. Дуже добре, коли діти є благословенням. Нехай це буде благословенням усіх батьків. Я тішуся з того, що мої діти мудрі, розумні, достойні, мають багато друзів.

Як ставлять діти до відомого імені своєї матері?

Гадаю, що їм це приємно. Проте визнання для мене поняття відносне. Я насамперед піклуюся про те, щоб люди, які працюють у моїй команді, завжди мали роботу, не хвилювалися за свій завтрашній день, мали надію на добре майбутнє.

Ваша старша донька за декілька років теж стане нареченою. Як Ви гадаєте, якою буде її сукня? Чи є у Вас вже зараз якісь вимоги до майбутнього обранця?

Цікаве запитання, я ще не замислювалася над цим. Передусім я хотіла б бачити Катерину щасливою з тією людиною, яка має стати її другою половиною. Щодо сукні, навіть не знаю… Мої діти цінують простоту та вишуканість. Варто дочекатися цього часу, тоді все й побачимо. Треба пам’ятати, що не сукня важлива на вас, а важливі ви самі в цій сукні. Ви є первинною.

Мрія як особистості…

Можливо, це звучить банально – але я за мир. Коли мир є всюди, кожна професія є потрібною, кожна особистість може реалізувати себе. Я бажаю миру в кожний дім і миру в кожному серці. Прагну єдності в сім’ї та в родині. Хотіла  б усе це перенести в масштаби Всесвіту.

Ми живемо в певний історичний період часу. І колись настане мить, коли доведеться відзвітувати за відрізок земного перебування. Добре було б, щоб ми достойно почувалися в цю мить. А ще бажаю щастя людям. Адже для щастя треба не так уже й багато…

 

P.S. Підготуватися до розмови з Оксаною Мухою було досить складно. Ніде не вдалося знайти інформації про неї, її особисте життя, розвиток бізнесу. Відтак до людини зі світовим ім’ям довелося йти просто з купою власних запитань. Та мушу зізнатися, коли б усі наші співрозмовники були настільки ж приємними, відвертими та позитивними – матеріали писалися б набагато легше та приємніше!

Леся КІЧУРА

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
 

Назад