Для перегляду Флеш-елементів, скачайте будь-ласка флеш плеєр!
Для перегляду Флеш-елементів, скачайте будь-ласка флеш плеєр!
Для перегляду Флеш-елементів, скачайте будь-ласка флеш плеєр!

Архів новин

Реклама

"НАШЕ ВЕСІЛЛЯ" > Категорії > Сім'я та родина > Вагітність – лакмусовий папірець та «момент істини» Ваших справжніх взаємин з коханим

Вагітність – лакмусовий папірець та «момент істини» Ваших справжніх взаємин з коханим

Хоч би як кожна з жінок готувалася до настання вагітності, проте цей момент не завжди і не до кінця залежить від нас. Немає значення, чи Ви одружені 10 років і планували цю вагітність уже давно, чи щойно плануєте одружитися, а тут дізнаєтеся, що станете матір’ю. Чи просто зустріли й закохалися, але виявилося, що зустріч матиме яскраве продовження… Вагітність, неначе лакмусовий папірець, показує щирість почуттів, бажання бути разом і створити сім’ю, здатність взяти на себе відповідальність один за одного та за життя Вашої спільної дитини і, зрештою, те, наскільки Ви вмієте довіряти та розуміти, йти на компроміси та допомагати одне одному.

Сценаріїв розв’язання різноманітних життєвих ситуацій є, напевно, безліч, проте дуже важливий сам момент настання вагітності. Від нього залежатиме, з яким енергетичним та емоційним потенціалом з’явиться на цей світ Ваша дитина.

Від чого залежить енергетичний потенціал дитини?

Можливо, мало хто з нас замислюється над тим, що відчуває маля, коли перебуває ще в материнській утробі, адже доведено, що воно переживає ті самі емоції, що і його мама, а особливо радість чи смуток матері від його існування. Коли дитина була бажаною, її чекали, з нею розмовляли впродовж дев’яти місяців, легко погладжуючи живіт, – вона оптимістично сприйматиме світ і все, що її оточує. Їй не бракуватиме любові, вона просто відчуватиме її в кожному дотику, посмішці, погляді своєї матері.

Зовсім іншим є випадок, коли подружжя чи просто пара не були морально та психологічно готові до народження дитини. Тоді сумніви та хвилювання мами передаються немовляті ще в утробі і воно відчуває хвилювання, ще не народившись. Коли ж з’явиться на цей світ, то шукає відчуття любові та турботи бодай у тієї однієї людини, яка дала їй життя, але, буває, не знаходить цієї підтримки. Таким дітям усе дається набагато важче. Їм ніби знову і знову потрібно виборювати своє місце в житті.

Також для дитини важливо те, як приймалося рішення про її народження. Чи це самостійно вирішила мати й просто поставила батька перед фактом, чи, можливо, обоє батьків одночасно сприйняли новину про вагітність як сюрприз?

За словами психологів, ставлення батьків до дитини дуже відрізнятиметься залежно від того, чи була вона бажаною, вчасно чи не зовсім вона з’явилася на світ. Для цього не потрібно мати спеціального досвіду – варто просто поспостерігати за дітьми і мамами на дитячому майданчику. Мати «бажаної дитини» стежитиме за кожним її кроком та відразу реагуватиме на плач чи прохання. Натомість, якщо народження стало неочікуваною подією, тоді батьки відгукуватимуться на прохання чи побажання дитини не відразу, переважно з негативною інтонацією та невдоволеним настроєм.

Хлопчик чи дівчинка?

Намагайтеся заздалегідь не планувати статі дитини. Адже достеменно не відомо, хто першим у Вас народиться – хлопчик чи дівчинка. Можна, звичайно, вдатися до різноманітних обрахунків щодо переважання чоловічих чи жіночих хромосом при оновленні крові. Та чи варто? Якщо батьки зосереджуються на якійсь одній статі, то відчувають розчарування під час процедури УЗД, коли їм повідомляють, що стать дитини інша. На деякий час вони навіть втрачають усю радість від самого очікування немовляти. Відповідно це хвилювання та розчарування відразу переноситься на малюка: уявіть, як він себе почуває у маминому животику, коли розуміє, що зовсім не його чекали?

Бажана чи небажана?

Іноді батьки настільки «зациклені» на тому, щоб завести малюка, що мало не ставлять собі це за «місію до обов’язкового виконання». Вони вивчають сприятливі дні для зачаття в кожному місяці, різноманітні впливи електромагнітних полів і переглядають рекомендації астрологічних прогнозів за різними східними та західними календарями.

Часом жінки помилково вважають, що народження дитини може цілком змінити їхнє життя – додати йому позитиву чи абсолютно нового сенсу або значно поліпшити стосунки з чоловіком. А коли їхні сподівання не справджуються, вони розчаровуються – і дитина, яка перетворилася у непотрібний інструмент, стає вже небажаною.

Така самоціль знищує основу стосунків – почуття. Адже вагітність – це результат кохання двох людей! Це початок нового етапу життя, де емоції та почуття відіграють дуже важливу роль.

Часто, коли члени подружжя «розслабляються» (їдуть у відпустку, відпочивають, відвідують давніх знайомих та гарно проводять час), їхні організми та психіка відчувають енергетичну готовність та спокій для того, щоб у найкращий момент самопочуття зачати дитину. Адже стресовий стан у жінки (перебування в напрузі, робочому навантаженні) її організм сприймає як сигнал для того, щоб «захищатися», що не сприяє появі нового життя в лоні.

Почуття жінки в цей момент

За словами психологів, таку важливу новину, як вагітність, жінки та чоловіки переживають кожний по-своєму. Незалежно від того, чи жінці 22 роки і вона неодружена, чи 33 і вона вже має одну дитину, чи планувала вона цю вагітність чи ні, новина про вагітність буде сюрпризом.

У перші хвилини після усвідомлення цієї новини жінка лякається свого стану, її переповнюють дуже суперечливі емоції, їй і радісно, і страшно. Вона спочатку має повірити в те, що це правда, зрозуміти сама для себе, наскільки вона готова стати матір’ю, подумати, як зміниться її життя після цього. Адже вагітність вносить суттєві корективи у стиль життя подружжя, а деколи вона настає ще до одруження, тоді це означатиме ще більше змін у житті.

Не хвилюйтеся, що з Вами щось не так – «шоковий стан» від вагітності переживають усі, незалежно від того, чи це перша вагітність, чи друга. Адже іноді подружжя планує мати одну дитину, а тут виявляється, що скоро сім’я поповниться ще одним малям.

Майбутню маму завжди турбує ще одне питання – ставлення чоловіка до цієї новини: «Як він зреагує? Чи зрадіє? Чи підтримає мене?» Адже настання вагітності – це лише початок, ще будуть 9 місяців чекання, хвилювань, емоцій, перепадів настрою, іноді поганого самочуття, а потім –пологи, за перебіг яких, природно, переживає кожна жінка. І для успішного подолання всіх цих важливих подій кожній жінці обов’язково потрібна підтримка, особливо від коханого чоловіка.

Повідомлення для коханого: «Любий, ти скоро станеш татком…»

Коли вже жінка довідалася про свій стан і врешті заспокоїлась, її думки полонить інша думка: «Як, коли, за яких обставин повідомити про це чоловікові»? На цю тему в Інтернеті є навіть декілька цікавих пропозицій. Проте ми намагатимемося озброїтися здоровим глуздом і порадами фахівців та запропонувати Вам декілька варіантів вирішення цього питання.

Насамперед не затягуйте з повідомленням цієї новини. Швидше знайдіть потрібний момент і скажіть коханому: «Любий, у нас скоро буде поповнення» або «Ти знаєш: через декілька місяців нас буде троє»… або ж просто натякніть, що Ви відчуваєте ранкову недугу, вас нудить… Як повідомити цю новину, краще знати Вам, зважаючи на характер майбутнього батька.

Пам’ятайте, що йому, як і Вам, знадобиться трохи часу, щоб «освоїти » цю новину, прийняти її та зрозуміти. Отож, не чекайте від нього відразу поцілунків та оберемків квітів. На все свій час. Ваш обранець теж мусить «зважити» свої нові обов’язки, які у визначений час ляжуть на його плечі.

Деякі жінки надають перевагу повідомленню «на відстані». Тобто подають новину у вигляді смс-повідомлення чи електронного листа. За той час, повертаючись з роботи додому, чоловік уже встигає осмислити всю важливість події, яка трапилася, і привітати кохану з майбутнім материнством.

Нам важко порадити однозначно, який саме варіант слід обрати Вам: tet-a-tet чи все ж за допомогою новітніх електронних технологій. Тут насамперед важливо Ваше індивідуальне вподобання: побачити реакцію чоловіка чи дати йому час на роздуми і прийняти його виважене ставлення.

Є ще один хороший варіант. Коли Ви підозрюєте, що завагітніли, запропонуйте коханому разом з Вами піти до лікаря. У цьому разі Ви одночасно переживатиме цю важливу новину та разом формуватимете ставлення до неї.

У будь-якому разі пам’ятайте, що чоловіки реагують по-іншому, ніж жінки, і часом їм буває важко висловити свої емоції відразу і так, як би Вам, можливо, цього хотілося. Дайте йому час і довіртесь – він обов’язково одного дня здивує Вас тим, яким хорошим стане батьком.

Чи знаєте Ви? (врізка)

Іноді чоловік може швидше помітити зміни у стані жінки і зрозуміти, що вона вагітна. У той час, коли дружина лише замислюється, чому це раптом вранці вона знесилена або їй не смакує улюблена страва – коханий уже відчуває, що у їхніх взаєминах будуть важливі зміни. Хоча така чутливість і внутрішнє передчуття притаманне небагатьом представникам сильної статі.

Материнський інстинкт

У кожної жінки він прокидається в різному віці і за різних обставин. Одні дівчатка відчувають його, бавлячись у «доньки-матері» після шкільних уроків, інші, натомість, мають незрозуміле хвилювання, коли в дорослому віці, спостерігаючи за сусідськими малюками, не відчувають жодних емоцій і не задумуються про народження власних дітей.

Іноді жінка може довго мріяти про вагітність та народження дитини, проте, коли дізнається, що через 9 місяців стане мамою, її починають турбувати такі переживання, що вона зовсім не відчуває радощів від наближення миті материнства. Трапляються випадки, коли інстинкт прокидається після пологів, коли мама нарешті вперше бачить личко своєї дитини і відчуває її подих, або навіть через декілька місяців після народження. Стосунки «мама – дитина», як будь-які інші стосунки, потребують часу для розвитку, і що ближче Ви пізнаватиме свою дитину, то більше Ви відчуватиме, як Ви схожі, скільки спільного у Вас обох, що Ваша дитина – це найближча для Вас людина. Адже тільки Ви ДВОЄ були одним цілим аж 9 місяців!

 

Автор та редакція висловлюють вдячність за сприяння у підготовці матеріалу психологові медичного центру «Інтерсоно» Наталії Фрик.

 Леся КІЧУРА

Назад