Для перегляду Флеш-елементів, скачайте будь-ласка флеш плеєр!
Для перегляду Флеш-елементів, скачайте будь-ласка флеш плеєр!
Для перегляду Флеш-елементів, скачайте будь-ласка флеш плеєр!

Архів новин

Реклама

"НАШЕ ВЕСІЛЛЯ" > Категорії > Сім'я та родина > Підготовка до материнства

Підготовка до материнства

Рано чи пізно в кожній сім’ї наступає момент, коли чоловік та дружина бажають поповнити свій рід народженням дитини. От тоді майбутні батьки розуміють, що підготовка до материнства – важливий етап. Адже, щоб малюк народився здоровим, до вагітності треба готуватися задовго до зачаття. За словами медиків, метою підготовки є збереження і реабілітація репродуктивного здоров’я подружньої пари з особливим акцентом на профілактику можливих ускладнень ще на стадії планування вагітності.

Отож, за 3–6 місяців до запланованої вагітності необхідно звернутися до лікаря акушер-гінеколога. Він порадить вам пройти обстеження за наявним стандартом (загальний аналіз крові, сечі, біохімія крові, група крові та резус фактор, сифіліс, СНІД, наявність генітальних інфекцій) та відвідати консультації фахівців (терапевта, окуліста, ЛОР-лікаря, стоматолога). Також подружній парі необхідно позбутися шкідливих звичок – куріння, вживання алкоголю, наркотиків.

 

Одвічне запитання коли?

Досить часто подружжя, перш ніж заводити дітей, намагається спочатку «пожити для себе» та досягнути певного соціального статусу. Проте слід пам’ятати про оптимальний вік для народження дитини: 18–35 років за свідченнями одних медиків та 22–35 років на переконання інших. Інтервал між пологами має бути не менше ніж два роки. Це дає змогу жінці відновити сили для майбутніх пологів, зберегти своє здоров’я та здоров’я майбутніх дітей. Після 30-ти – шанси жінки на сприятливу вагітність із кожним роком зменшуються на 9%. Що старша жінка, то більше проблем і захворювань впливатимуть на здоров’я дитини.

Окремо лікарі наголошують на ненормованому стилі життя сучасних молодих людей. Жінки хочуть бути професіоналами своєї справи, займати високу посаду, мати пристойну зарплатню. Безперечно, це спричиняє стан хронічного стресу, відсутність повноцінного відпочинку, що також негативно позначається на здоров’ї майбутньої мами. Тому «фахівці із здоров’я» радять зупинитися на мить у своєму шаленому ритмі та визначити пріоритети. Коли підростатимуть малюки, ви встигнете «наздогнати» освіту й кар’єру. Натомість, якщо переживете оптимальний вік для народження дитини – допомогти вам буде важко.

Клітина за клітиною будуємо організм малечі

З перших днів вагітності організм жінки потребує надходження основного будівельного матеріалу для плода, який розвивається, – ­білків. Вони є в м’ясі, рибі, молоці, горіхах, яйцях. Із рослинних жирів під час вагітності радять вживати соняшникову, оливкову та кукурудзяну олії, а з тваринних – вершки, вершкове масло, сметану. Продукти, які містять тваринні жири, потрібно їсти в невеликій кількості. Добова потреба організму жінки у вуглеводах втричі перевищує потребу в білках і жирах. Тому майбутнім мамам радять більше вживати продуктів із клітковиною (хліб з борошна грубого помолу, овочі, фрукти, соки, крупи). Вони також містять вітаміни, мінеральні речовини, поліпшують функцію травлення. З настанням вагітності зростає потреба і в мінеральних речовинах, зокрема в кальції. Отож, до складу раціону треба зарахувати молоко, сир, жовток, житній хліб і зелені овочі. Натомість із кожним наступним місяцем варто обмежити вживання солі.

Здоров’я в пляшечці

Оскільки Львівська область є ендемічним районом щодо захворювань щитоподібної залози, то багатьом вагітним призначають йодомарин. Брак йоду, інших мікроелементів може негативно позначитись на внутріутробному розвиткові дитини. Фолієву кислоту рекомендують жінкам не лише на початку вагітності, а й протягом кількох місяців перед її настанням – як один із засобів профілактики вроджених вад розвитку плода. Ці вади розвиваються впродовж 17–30 днів після зачаття (4–6 тижнів після першого дня останніх місячних), у цей час жінка часто навіть ще не знає, що вона вагітна. Якщо у близьких родичів були випадки спадкових захворювань, вроджених вад розвитку, розумової відсталості, синдрому Дауна, то при плануванні вагітності необхідно звернутися за генетичною консультацією, на основі якої фахівці роблять висновок про можливість передання захворювання майбутній дитині.

Користь вітамінів і реакція організму на препарати можуть бути різними. Є вітаміни, призначені спеціально для вагітних, оскільки вони мають зовсім інший склад порівняно з іншими. Вітаміни треба приймати лише після поради фахівця, зваживши на пору року. Доречно наголосити на тому, що гіпервітаміноз (тобто передозування вітамінів) є не менш шкідливим для організму, а іноді й шкідливішим, ніж гіповітаміноз.

Стати на облік у жіночій консультації медики рекомендують до 10-го тижня вагітності. До цього терміну треба провести всі необхідні обстеження, які дадуть можливість виявити ускладнення вагітності та діагностувати захворювання, за умови яких доношувати вагітність недоцільно або ризиковано. Питання про переривання вагітності за медичними показами потрібно вирішувати до цього самого терміну. Якщо жінка бажає народжувати, коли виникають ускладнення чи захворювання, то вчасна діагностика сприятиме подальшому адекватному лікуванню.

У здорової жінки нормальний перебіг вагітності сприяє розквіту сили та здоров’ю. Проте у жінок з хронічними недугами вагітність може поглиблювати ці патологічні процеси. Тому сприятливий перебіг вагітності, а також народження здорової дитини можливі лише за умови вчасної діагностики вагітності, ретельного обстеження й ефективного лікування майбутньої матері.

Перебіг вагітності за методом ЕКЗ

Жінки після лікування методом ЕКЗ (екстракорпорального запліднення) мають дещо вищий ризик розвитку ускладнень вагітності – токсикозів, самовільних абортів, передчасних пологів. Ці ускладнення найчастіше виникають при багатоплідних вагітностях. Вагітність трійнею (четвірнею та п’ятірнею) також збільшує ризик передчасного переривання вагітності, зменшує шанси виживання немовлят.

Гармонія матері і плоду

З моменту запліднення організм матері, плацента і плід функціонують як єдиний комплекс. Із прогресуванням вагітності більшість органів і систем зазнають певних фізіологічних змін, спрямованих на створення оптимальних умов для розвитку ембріона. Знижується збудливість нервової системи – з’являється сонливість, емоційна неврівноваженість. Зміни у вегетативній нервовій системі спричиняють нудоту, блювання, зміну смакових та нюхових відчуттів. Збільшується об’єм циркулюючої крові, може збільшуватись частота серцевих скорочень. У перші місяці вагітності жінки скаржаться на часте сечовипускання, бо матка, збільшуючись, тисне на сечовий міхур. Уже на початку вагітності на шкірі з’являється пігментація; на молочних залозах, животі, стегнах виникають рожеві або червоні смуги. Молочні залози збільшуються, починається продукція молозива. Після пологів ініціюється секреція молока.

Фізіологічних перебудов під час вагітності зазнають практично всі органи та системи жінки. Та, попри деякі незручності та неприємні відчуття, саме ці дев’ять місяців більшість жінок називають найкращим періодом свого життя. Хіба може бути щось приємнішим, ніж відчуття того, що всередині тебе розвивається крихітне нове життя.

Тому бажаємо вам легкої вагітності! Хочеться, щоб цей час ви згадували з найбільшою радістю від пережитих емоцій.

 

Автор і редакція дякують за сприяння у підготовці матеріалу завідувачеві клінічного відділення медичного центру “Інтерсоно” Андрію Пелику

Діана АНГЕЛЬСЬКА

Назад